Vanni Rehabilitation Organisation for the Differently Abled – VAROD – er vår hovedsamarbeidspartner på Sri Lanka. VAROD driver sin virksomhet i Vanniregionen nordøst på Sri Lanka. Regionen har en befolkning på 300 000 – 500 000, 10% av disse er funksjonshemmet.

VAROD ble etablert i mai 2009 og er en ikke kommersiell, ikke statlig organisasjon, registrert som frivillig organisasjon (V/DPS/NGO/G2009). VAROD er en demokratisk oppbygd organisasjon drevet av en katolsk presteorden (CLARET). Sivilt samfunn, lokalt fagmiljø og brukere er representert i driften.

VAROD yter helhetlig fysisk, psykososial og økonomisk bistand til funksjonshemmede i alle aldre og deres familier, uavhengig av sosial, etnisk og religiøs bakgrunn. Bistanden gis i form av medisinsk oppfølging, fysiotarepi, tilrettelegging for arbeid. rehabilitering og hjelp til selvhjelp er bærende elementer i VAROD’s arbeid. Samfunnsbasert omfatter bl.a. medisinsk oppfølging, fysioterapi, tilrettelegging for arbeid, yrkestrening, utreisevirksomhet, counselling, utdanning og yrkestrening.. Det gis tett oppfølgning, minst 1 – 2 ganger pr. måned, av funksjonshemmede og deres familier.

VAROD har ansatt feltarbeidere som er sentrale aktører i arbeidet med de funksjonshemmede og deres familier. Feltarbeiderne har gjennomgått kurs og trening i samfunnsbasert rehabilitering (CBR), de har mange års erfaring. De får kontinuerlig trening og opplæring, bl.a. i regi av frivillige med relevant fagbakgrunn engasjert av NORDA.

Målsetting gjennom samfunnsbasert rehabilitering (CBR):

– Å bevare de funksjonshemmedes identitet og selvfølelse i samfunnet.
– Hjelpe dem til selvrealisering og selvforsørging.
– Hjelpe dem til samfunnsengasjement og sosial deltagelse, spesielt i fellesskapets aktiviteter og beslutningstagende organer.
– Være til støtte når det oppstår hendelser som fører til psykososiale hendelser og stress.
– Skape positive holdninger til mennesker med funksjonshemminger.
– Sikre at funksjonshemmede har samme muligheter som funksjonsfriske.
– Arbeide for likestilling blant funksjonshemmede ved å være spesielt oppmerksom på kvinnelige funksjonshemmede.

Det er etablert et treningssenter for unge funksjonshemmede og et rehabiliteringssenter for funksjonshemmede med 100 sengeplasser for de mest krigsskadde og traumatiserte etter krigen.